Ja, du læste rigtigt. Det får store konsekvenser, hvis AMC flyttes til stadion. Forvaltningen har netop fremlagt et nyt vidtgående forslag, som ødelægger naturen, dyrelivet og ikke mindst det unikke miljø på stadion. Man fælder 11.500 m2 træer for at få plads til et endnu større motorsportscenter og støjvolde. Der skal nu bruges hele 25.000 m2. Den nye plan hastebehandles i By- og Miljøudvalget allerede tirsdag den 9. juni og i kommunalbestyrelsen den 18. juni. Naturligvis med høringsfase i sommerferien. Hvorfor denne hast? Der har været tavshed siden borgermødet den 18. november sidste år. Man kunne få tanken, at der er noget, som skal skjules for borgerne!
I et bilag til udvalgsmødet finder man forvaltningens nye forslag til at kompensere for tab af baneareal, som anlæggelse af AMC på stadion medfører. Man vil sammenlægge to rondeller og i samme hug fældes et skovområde på ca. 11.500 m2 bestående af 50 år gamle egetræer, som i sin tid blev plantet for bl.a. at give læ til banerne, og som i dag tillige er en vigtig biotop og økologisk passage for det rige dyreliv.
Iflg. kommunens egen kommuneplan for perioden 2018-2030 er Albertslund Stadion et særligt anlæg, "udskåret som rondeller i en træbevoksning". Dette "særlige" vil forsvinde, såfremt denne plan gennemføres. Det tilstødende areal er fredskov, og hele området kunne være udlagt til fredskov, hvilket Danmarks Naturfredningsforening i maj 2019 bad Miljøstyrelsen om. Men nej! Kommunens forvaltning anfægtede sagen med begrundelsen, at en ”fredning vil forhindre, at arealerne kan anvendes i overensstemmelse med lokalplanens formåls- og anvendelsesbestemmelser.” Den selvsamme lokalplan, som kommunen nu vil ændre for at mase et motorsportsanlæg ind på stadion!
Forvaltningen piller ved Albertslunds DNA og kulturarv.
Stadion er et særligt anlæg – et visionært anlæg bestående af store græscirkler omkranset af træer og tegnet af landskabsarkitekt Ole Nørgaard. En mand, der også var med til at planlægge Albertslund Syd. Her er lagt vægt på parkkarakteren, der får idrætsanlægget til at fremstå som en grøn zone med ’lege og opholdsarealer for de børn og voksne, der bor i området’. Samtidig er det landskabelige greb med cirkelmotiverne omkranset af egetræer og skovbevoksning med til at understrege overgangen mellem Vestskoven mod nord og Egelundsparken mod syd. I dag giver de gamle træer og skovområdet læ til banerne i rondellerne og udgør samtidig en rekreativ værdi, som værdsættes af mange.
Hvis træerne fældes, vil denne rekreative værdi være væk for altid, og banerne vil ligge helt åbne for vind og støv – herunder bl.a. støv fra motocrossbanen. Anlæggelse af AMC på stadion er jo ikke en handling, man kan ændre, når det om få år viser sig, at vi som borgere får ret i vores bekymringer for støj, støv, tab af træer, tab af rekreativ værdi, muligt tab af medlemmer i AIF p.g.a. dårlige og forringede træningsforhold.
Vi er mange, der undrer os. Hvorledes stemmer skovrydning overens med de grønne visioner, som borgmesteren bryster sig af? Et flertal i kommunalbestyrelsen har netop besluttet at plante 500.000 træer for at reducere mængden af CO2, men man vil samtidig fælde moden skov på stadion og for øvrigt også på Radiogrunden. Hvorfor? Det tager mellem 50 og 100 år for egetræer at vokse til! Store løvtræer binder masser af CO2, det gør små nye planter ikke. Helt grotesk bliver sagen, når man ser punkt 4 på dagsorden til selvsamme møde, hvor træfældningen på stadion behandles. Her skal politikerne tage stilling til Udkast til Naturplan 2020, der understreger vigtigheden af skovrejsning og netop fremhæver store træers fantastiske evne til at binde CO2. I oplægget skriver forvaltningen: ”Planen er formuleret, så borgerne kan forstå og relatere til indholdet, og dette er gjort for at skabe større forståelse for naturen og dens udfordringer. Planen kan også bruges som udgangspunkt til undervisning i folkeskolen.” Men hvad med politikerne? Forstår de planen?